HR-wijzers

Hieronder vind je een overzicht van alle gepubliceerde HR-wijzers. Als abonnee heb je toegang tot alle HR-wijzers.

Wil je 1 advies gratis lezen? Klik hier.

Word abonnee
Talent acquisition
Via Instagram mijn ‘employer brand’ boosten? Hoe dan?

Heerlijk, zien wie er aan een hagelwit Bounty-strand zit, welke overzeese kok furore maakt en reels swipen … en blijven swipen. Foto’s & filmpjes voor uren – wat zeg ik: dagen! Maar Instagram is zoveel meer dan dat. Het is een krachtig platform om de doelgroep waarin je wil rekruteren - en actief is op Instagram - te bereiken. We tonen hoe je Instagram slim gebruikt voor de drie B’s van je doelgroep: bereiken, boeien & binden.

Leren & samenwerken
Conflicten oplossen? Gebruik erkende bemiddeling: een onbekende maar waardevolle werkwijze!

Klinkt deze situatie herkenbaar? Twee waardevolle collega’s hebben een conflict. Een poging om het op te lossen werkt niet. Je zoekt hulp, maar weet niet bij wie je terecht moet. We stellen jou erkende bemiddeling voor. Da’s een onbekende maar krachtige en goedkope manier om conflicten op het werk op te lossen. Wat erkende bemiddeling is, hoe het in zijn werk gaat en bij wie je terecht kan lees je hier.

Talent acquisition
Mailcommunicatie met sollicitanten: tips en voorbeelden voor een positieve indruk

Je kent ze allicht. De gortdroge emails die je ontvangt in een solicitatieproces. Dat moet anders. Waarom? Wel: goede medewerkers aantrekken en houden is belangrijk en dat begint met een fijne communicatie met elke sollicitant! Hierna lees je tips en voorbeelden voor goede mailcommunicatie met sollicitanten. Zo laat jij een positieve indruk achter!

Verloning en voordelen
Hoe kan je een medewerker geld lenen en ook de fiscus tevreden houden?

Het lijkt zo eenvoudig en het is met de beste bedoeldingen: een medewerker helpen met een kleine lening. Maar waar zitten de addertjes onder het gras? Kan dat addertje de fiscus zijn? Inderdaad! Een HR-manager gaf een renteloze lening aan een medewerker via een heldere overeenkomst. Alles leek waterdicht… tot de fiscus op bezoek kwam.

Talent acquisition
Vind met candidate persona jouw ideale kandidaat in 5 stappen!

Draagt mijn persoon een bril? Draagt mijn persoon een hoed? Da’s ongeveer hoe persona werken, of toch niet? Rekruteer je vaak dezelfde profielen op de arbeidsmarkt? Wil je ze sneller en slimmer rekruteren? Overweeg dan om van typische kandidaten ‘persona’ te maken. We leggen uit hoe je deze candidate persona maakt in 5 eenvoudige stappen. We bieden je ook handige hulpmiddelen.

Onboarding
Hoe je onboarding proces meten en bijsturen?

Welkom, bienvenue, welcome, willkommen. Niets is zo fijn als je echt welkom voelen bij de start van een nieuwe carrière. De eerste dag snel bekijken wie even tijd heeft om ‘de nieuweling’ wat uitleg te geven, daar word je niet warm van. Lees hier hoe je dit proces handig kan organiseren. Want: goed begonnen is half gewonnen, toch?

Verloning en voordelen
Gierig is plezierig, da’s het motto als het over geschenken gaat!

Vorig jaar regelde een HR-manager een leuk kerstcadeau voor alle medewerkers. Zij onderhandelde een mooie korting van 10€ per cadeau. Zo kostte het maar 40€ in plaats van 50€. Iedereen blij en niets aan de hand! Tot de controleur op bezoek kwam en het succes een andere wending kreeg.

Sociaal overleg
De juiste leidinggevenden voor de sociale verkiezingen kiezen, hoe doe je dat?

Ben je verplicht om sociale verkiezingen te organiseren? Dan is het bijna tijd om jouw lijst van leidinggevenden op te stellen! Bij de start van de (voor)procedure van de sociale verkiezingen in december 2023 moet je het zogenaamd ‘leidinggevend personeel’ aanduiden. Maar wie komt daarvoor in aanmerking en waarom moet je hier nu al aan denken?

HR communicatie & tools
Voorkom pakjeschaos op het werk tijdens de eindejaarsperiode

Ho ho ho, de eindejaarsperiode komt eraan! Het moment om massaal cadeautjes op internet te kopen. En waar laat je die beter leveren dan op je werk? Zit je onthaalmedewerker daardoor met een berg pakjes opgescheept? Raakt er al eens een pakje beschadigd en zorgde dat voor conflict? Hier advies hoe je het kan aanpakken om de ergernissen tot een minimum te beperken.

Werktijd & afwezigheden
Feestdagen 2024: hoe leg je de vervangende feestdag vast?

Waar is die feestdag? Hier is die feestdag! Het is hoog tijd om de feestdagen van 2024 te plannen. Zo zorg je ervoor dat jouw organisatie aan de wettelijke vereisten voldoet. We leggen uit welke stappen je onderneemt, en bezorgen je de nodige templates.

Welzijn
Eerste hulp bij communicatie met (langdurige) zieke medewerkers

Je medewerker is (langdurig) afwezig wegens ziekte. Is het gepast om als werkgever contact op te nemen? Of laat je iemand beter met rust? Of nog: wat zeg je dan wel of juist niet tijdens het gesprek? Lees hier hoe je dit best aanpakt. We geven je gesprek leidraden.

Talent acquisition
Het geschikte rekruteringsbureau vind je dankzij deze HR-gids!

Je zoekt een nieuwe medewerker, maar je hebt het te druk om zelf te rekruteren. Een extern bureau kan je dan helpen. Maar hoe vind je het bureau dat de beste kwaliteit en kostenefficiëntie garandeert? We lijsten op wat te checken en te onderhandelen voordat je een contract tekent met het bureau.