HR-inzicht
9 september 2023

Wat we kunnen leren van het sollicitatiegesprek in 'The Devil Wears Prada'?

Het lijkt misschien een beetje vreemd om HR-inzichten te halen uit een kaskraker uit 2006 - 'The Devil Wears Prada'. Deze film bevat echter een fascinerende scène waarin Andrea Sachs (gespeeld door Anne Hathaway), een jonge journaliste, solliciteert naar de positie van assistente van Miranda Priestly (gespeeld door Meryl Streep), de gevreesde hoofdredacteur van het modeblad Runway. In dit artikel analyseren we dit sollicitatiegesprek en delen we drie aanbevelingen voor een effectief selectiegesprek.

Het fragment:


Observaties van kandidaat Andrea:

  • Andrea heeft een mooi cv voor een beginnende carrière. Ze studeerde aan de gerenommeerde Northwestern University in de VS en liep stage bij de gerespecteerde krant The Daily Northwestern. Ze won ook een journalistieke wedstrijd voor studenten en koestert haar ambitie om journalist te worden en schrijfervaring op te doen.
  • Helaas blijkt Andrea slecht voorbereid te zijn op het sollicitatiegesprek.  Ze had geen onderzoek gedaan naar het bedrijf Runway, de functie, Miranda Priestly, en de modewereld.
  • Andrea toont onzekerheid door zich te laten intimideren door Miranda's kille en sarcastische houding. Ze lacht nerveus en vermijdt oogcontact.
  • Niettemin is Andrea eerlijk en direct. Ze erkent dat ze weinig weet over mode, maar benadrukt haar leergierigheid en bereidheid om hard te werken.

Observaties van 'hiring' manager Miranda:

  • Miranda toetst Andrea's kennis van het bedrijf, peilt haar begrip van Miranda's positie in de modewereld en de modesector. Het valt op dat ze geen vragen stelt over Andrea's motivatie, vereiste vaardigheden, enzovoort.
  • Miranda's gedrag is ongepast en intimiderend, met denigrerende opmerkingen over Andrea's uiterlijk en kwalificaties, zoals haar expliciete uitspraak dat Andrea geen gevoel voor mode heeft en haar onderbreking met de opmerking 'that's all'.

Drie aanbevelingen voor een beter selectiegesprek vanuit werkgeverszijde

Voor werkgevers die streven naar effectieve sollicitatiegesprekken, zijn er drie belangrijke aanbevelingen: gelijkwaardigheid, gestructureerde interviews en betekenisvolle interventies.

Gelijkwaardigheid zorgt voor een respectvolle en constructieve communicatie tussen de sollicitant en de werkgever.

  • Miranda moet een meer open houding aannemen naar Andy toe, door actief te luisteren naar haar antwoorden en deze kort samen te vatten om haar oprechte interesse te tonen. Bijvoorbeeld, toen Andy haar studie journalistiek aan de Northwestern University noemde, had Miranda kunnen vragen: "Wat heb je daar geleerd dat je kunt toepassen in deze functie?"
  • Miranda zou persoonlijke voorbeelden kunnen delen in haar feedback om Andy meer inzicht te geven in haar visie en verwachtingen, en om een band tussen hen te creëren. Bijvoorbeeld, ze kan vertellen hoe ze zelf in de mode-industrie begon of wat ze heeft geleerd van haar ervaringen, in plaats van alleen algemene of kritische opmerkingen te maken.
  • Miranda zou een echte dialoog met Andy kunnen voeren, in plaats van alleen vragen af te vuren of een monoloog te houden. Het stellen van open vragen zoals "Wat spreekt je aan in deze functie?" of "Hoe zou jij deze situatie aanpakken?" zou de communicatie verbeteren. Ook zou ze Andy de kans moeten geven om vragen aan haar te stellen.

Gestructureerd interview. Een gestructureerd gesprek heeft vele voordelen zoals een betere vergelijking tussen kandidaten, een hogere betrouwbaarheid en validiteit en een verminderde kans op vooroordelen en discriminatie.

  • Miranda zou haar vragen kunnen baseren op het functieprofiel en de vacaturetekst.  Ze zou duidelijke, relevante en objectieve vragen kunnen stellen in een logische volgorde. Ze kan bijvoorbeeld beginnen met een inleidende vraag over de motivatie of interesse van de kandidaat, dan overgaan naar vragen over de opleiding en werk/stage ervaring, en eindigen met vragen over de persoonlijkheid of de culturele fit.
  • Miranda moet niet eindigen met een vage boodschap en Andy in het ongewisse laten over de volgende stappen. Na het gesprek zou Miranda Andy kunnen bedanken, feedback geven en de volgende stappen verduidelijken om verwarring te voorkomen. Dit geeft Andy een beter beeld van haar kansen.

Overbodige interventies inruilen voor betekenisvolle interventies. Een overbodige interventie is een actie of een opmerking die niet bijdraagt aan het doel of de kwaliteit van het sollicitatiegesprek, maar die juist afleidt, irriteert of demotiveert. Beperk de vragen tot het doel van het gesprek.

  • Miranda moet Andy respecteren door niet te onderbreken, haar woorden in twijfel te trekken, bespotten of belachelijk te maken. In plaats daarvan moet ze beter luisteren, Andy de kans geven om haar verhaal te vertellen en empathie tonen door constructieve feedback te geven.

Hoewel "The Devil Wears Prada" een wat dramatische weergave geeft, kunnen we waardevolle lessen trekken uit dit fragment.  In een effectief selectiegesprek draait het om gelijkwaardigheid tussen werkgever en sollicitant, een gestructureerd interviewproces dat eerlijkheid en objectiviteit bevordert, en betekenisvolle interventies die bijdragen aan een respectvolle en constructieve dialoog.


Talent acquisition Sollicitatiegesprek
Share: